Tekenbeet

tekenbeetTeken kunnen in tegenstelling tot veel fabels niet springen of vliegen, maar kruipen. Een teek is maar enkele millimeters ‘groot’ en leeft met name in het groen. Ofwel bosrijke gebieden, zoals struiken en hoog gras. Voorbeelden zijn bossen, tuinen, parken, duinen en heide en zijn voornamelijk van maart tot oktober actief. Teken houden van vochtige omgevingen en jaarlijks lopen 1,2 miljoen mensen een tekenbeet op. Er bestaan veel soorten teken, ook in het buitenland.

Overal op het lichaam kan een tekenbeet voorkomen, maar vaak lopen mensen een tekenbeet op op vochtige warme plekken. Voorbeelden zijn onder de oksels, in de liezen, bij de bilspleet, in de knieholtes, achter de haargrens, op het hoofd en achter de oren.

Teken bijten zich vast in de huid op passerende dieren en mensen, maar zoeken eerst veelal een geschikt plekje waar het warm en vochtig is. Nadat de teek een geschikte plek heeft gevonden bij de teek zich vast en zuigt de teek zich langzaam vol met bloed. De teek zwelt door het opzuigen van het bloed langzaam op en verandert in een grijs of bruin zwart bolletje van nog geen centimeter groot. De teek kan enkele uren tot dagen blijven zitten, waarna de teek zich vanzelf weer losmaakt van de huid. Een tekenbeet kan vervolgens leiden tot de overdracht van de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme tot gevolg kan hebben. Een tekenbeet bij honden komt ook veelvuldig voor.

Niet alle teken zijn echter besmet met de Borrelia bacterie dat de ziekte van Lyme veroorzaakt. Als de teek na een tekenbeet direct wordt verwijderd is de kans op besmetting klein. Hoe eerder hoe beter.

De tekenbeet niet opgemerkt

Helaas kan de helft van alle patiënten met de ziekte van Lyme de tekenbeet niet meer herinneren. Een tekenbeet wordt dan ook vaak niet opgemerkt. Volgens onderzoekers zijn de nimfen daarom de grootste besmettingsbron voor mensen.

Omdat de nimfen klein zijn, ongeveer één millimeter, en de tekenbeet veelal pijnloos is, wordt de tekenbeet veelal laat ontdekt. Het ontdekken en herkennen van een tekenbeet is belangrijk, omdat de kans op overdracht van de Borrelia bacterie na een tekenbeet klein is wanneer de teek binnen 24 uur verwijderd wordt.

Infectie na tekenbeet

Na een tekenbeet kan er, indien er sprake is van een infectie, dagen tot weken na een tekenbeet een rode plek ontstaan. Langzaam en geleidelijk wordt de rode plek groter en verandert de tekenbeet steeds meer in een ring. Echter krijgt niet iedereen na een geïnfecteerde tekenbeet een kring op de huid, waardoor een tekenbeet vaak onderschat wordt.

Veel geziene klachten na een tekenbeet zijn hoofdpijn, vermoeidheidsverschijnselen en spierpijn. Deze tekenbeet symptomen kunnen na enkele dagen weer afnemen en vervolgens later weer terugkeren. Wanneer de Borrelia bacterie door het lichaam wordt verspreidt, kan dit leiden tot diverse symptomen en vervelende en gevaarlijke aandoeningen.

Bestel medicijnen