Tekenbeet symptomen

Er zijn heel veel verschillende teken, maar niet alle teken zijn besmet met de Borrelia bacterie. Een tekenbeet leidt dus niet automatisch tot de ziekte van Lyme. In Nederland is alleen de schapenteek een drager van het Borrelia virus, maar een teek is zo klein dat het vrijwel onmogelijk is om als leek teken te kunnen onderscheiden.

Een tekenbeet door een teek met de Borrelia bacterie kan jeuken en branderig aanvoelen. In 50% van de gevallen ontstaat rond de tekenbeet een rode kring. De rode kring rond een tekenbeet wordt ook wel erythema migrans of EM uitslag genoemd. De EM uitslag is één van de belangrijkste tekenbeet symptomen.

Tekenbeet symptomen herkennen

tekenbeetOmdat veel mensen die zijn gebeten door een teek de beet niet meer kunnen herinneren, is het soms lastig om een tekenbeet te kunnen herkennen. De symptomen van een tekenbeet, jeuk en branderig gevoel, zijn ook symptomen van veel insectensteken. Echter voelt men dan wel duidelijk een steek en dat is niet het geval bij een teek, die veelal pijnloos zichzelf vastbijt in de huid.

Na ongeveer 4 tot 10 dagen na de besmetting met de Borrelia bacterie kunnen de eerste symptomen zich uiten. Het meest bekende symptoom van de ziekte van Lyme is de ringvormige uitslag rondom de tekenbeet. Deze ring wijst op de beginnende fase van de ziekte van Lyme. Bij aantreffen van deze ring is het dus belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Deze zal vervolgens een antibioticakuur voorschrijven.

In een later stadium van de ziekte van Lyme kunnen er andere symptomen voorkomen. Deze symptomen zijn in veel gevallen tijdelijk, en kunnen daardoor per dag of per uur verschillen. Ook verschilt de heftigheid en de duur van de symptomen per persoon. De meest voorkomende symptomen die personen met de ziekte van Lyme kunnen hebben zijn griep, verkoudheid, koorts, spierpijn, vermoeidheid en hoofdpijn.

Patiënten zullen vervolgens een behandeling ondergaan. Door deze behandelingen zullen in veel gevallen de symptomen minder sterk worden of verdwijnen. Dit betekent echter niet dat de Borrelia bacterie is bestreden, want er is nog een kans dat er bacteriën over gebleven zijn. Deze zullen zich vervolgens gaan delen, en kunnen hierdoor mogelijk nog een aanval veroorzaken.

Testen bij de huisarts

Twijfel niet om een bezoek te brengen aan uw huisarts. De huisarts kan u doorsturen na een tekenbeet om u te laten testen op de ziekte van Lyme. Hoe eerder u de ziekte herkent, hoe beter de ziekte bestreden kan worden. Het is ook mogelijk om uzelf te laten testen op de ziekte van Lyme.

Na een tekenbeet is het verstandig de datum en tijd ergens te noteren. Wanneer u toch tekenbeet symptomen ontdekt kunt u altijd precies de datum terughalen.

Overigens is het aan te raden om enkele weken na de beet een Lyme test uit te voeren. Op dit moment is er helaas geen geschikte zelftest op de markt. Het is daarom aan te raden een bezoek te brengen aan de huisarts die vervolgens medicijnen tegen de ziekte van Lyme voorschrijven.

Bestel medicijnen