Tekenbeet herkennen

Een tekenbeet herkennen is niet altijd even makkelijk, want een tekenbeet is doorgaans pijnloos en het moment dat de teek zich vastbijt in de huid wordt dan ook niet opgemerkt. Wanneer de teek nog op de huid zit, zal de teek lijken op een zwart of bruin bolletje die vastzit in de huid. Een tekenbeet kan wat jeuken en branderig aanvoelen na een beet door een teek. Verwijder de teek zo snel mogelijk.

lyme ziekteDe makkelijkste manier om een tekenbeet te herkennen is de EM (erythema migrans) uitslag. In 50% van de gevallen ontstaat na een tekenbeet rondom de beet een rode kring wat duidt op een tekenbeet. Echter is dit maar in 50% van de gevallen, wat niet wil zeggen dat de overige 50% niet besmet is met de Borrelia bacterie.

- Een teken bestaan is gerelateerd aan de temperatuur. Teken zijn vooral actief als het in de avond rond de 8 graden is. In de winter doen de teken zelfs een winterslaap.
- Niet de mannetjesteken, maar alleen de vrouwtjesteken en nimfen (onvolwassen teken) zijn gevaarlijk. De vrouw moet zich voortplanten en de kleintjes moeten groeien en daarvoor hebben ze bloed nodig.
- Besmetting door de nymf komt steeds meer voor. Deze zijn nog geen millimeter groot, waardoor ze nauwelijks te zien zijn.
- Anti-tekentip: stop je broek in je sokken. Niet zo fashionable? Draag dan geïmpregneerde sokken. Hierop zit een stofje waardoor teken meteen dood gaan.

Naar de huisarts

Indien u zeker weet dat u bent gebeten door een tekenbeet is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts. Ook wanneer u geen rode kring heeft of de tekenbeet niet kan herinneren kunt u altijd uit voorzorg een test laten doen. Hoe eerder de ziekte van Lyme wordt geconstateerd, hoe beter het valt te genezen. Een tekenbeet herkennen is dus belangrijk om zo snel mogelijk te kunnen anticiperen.

Niet iedere tekenbeet leidt ook direct tot de ziekte van Lyme, want niet alle teken zijn besmet met de Borrelia Borgdorferi bacterie. Om er zeker van te zijn kunt u gebruik maken van de zelftest of kunt u een bezoek brengen aan de huisarts. De huisarts kan u na een bloedonderzoek vertellen of wel of niet besmet bent met de bacterie.

Een tekenbeet is niet de enige manier om besmet te raken met de bacterie. De bacterie kan namelijk ook worden overgedragen door in contact te komen met besmet bloed van andere mensen. Daarnaast geeft onbeschermde geslachtsgemeenschap ook een kans op besmetting, indien één van beide personen besmet is met de Borrelia bacterie.

Gebeten door een teek

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Deze bacterie komt in het lichaam na een tekenbeet. Per jaar worden ongeveer 1,2 miljoen mensen gebeten, hiervan is bij 17.000 personen de ziekte van Lyme vastgesteld. Dit betekent dus dat niet iedereen ziekt wordt van een tekenbeet. Het is ook zo dat niet iedereen de ziekte van Lyme krijgt na een besmetting van de Borrelia bacterie. In sommige gevallen kan het lichaam op eigen kracht de borrelia bacterie bestrijden.

Bestel medicijnen