Teek verwijderen

Wanneer u bent gebeten door een teek moet u de teek zo snel mogelijk verwijderen. Een teek die zich heeft volgezogen met bloed is ongeveer zo groot als een erwt en veelal bruin of zwart van kleur. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans op het overdragen van ziektekiemen. Lees hieronder of kijk hier hoe u het beste een teek kunt verwijderen.

Teek verwijderen met een tekentang

Om de teek te verwijderen maakt u gebruik van de tekentang. Trek de teek er in één rechte beweging langzaam uit. Deze methode geniet de voorkeur, omdat de tang zo is ontwikkeld dat het veelal in één keer goed gaat. Lees wel allereerst de gebruiksaanwijzing voor gebruik. Wanneer u bent gebeten moet u de teek zo snel mogelijk verwijderen, hoe langer hij in de huid zit, hoe groter de kans op het overdragen van ziektekiemen. Lees hoe u een teek verwijderen kan. Het is aan te raden om altijd een tekentang in huis te hebben, omdat de teek zo snel mogelijk na een beet verwijdert dient te worden.

Teek verwijderen met een pincetTeek verwijderen met een pincet

U kunt de teek ook met een pincet verwijderen door de teek met een pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast te pakken en deze rustig eruit te trekken. Knijp de pincet vast met de horizontale kant van pincet en niet met de scherpe punt van de pincet.

Teek verwijderen met plakband of pleister

Wanneer u een teek ontdekt op uw lichaam die zich nog niet heeft vastgebeten in het lichaam, kunt u de teek eenvoudig verwijderen met een stukje plakband of met behulp van een pleister. Probeer lichamelijk contact met de teek zelf te vermijden.

Teek binnen 24 uur verwijderen

Indien de teek wordt verwijderd na 24 uur, maar binnen 72 uur wordt preventief een medicijn tegen de ziekte van Lyme aanbevolen. Heeft de teek langer dan 72 uur op de huid gezeten dan is het helaas een kwestie van afwachten. Het is belangrijk ten alle tijden de datum van verwijdering van een teek te noteren. Daarnaast verschijnt ondanks besmetting niet altijd een EM uitslag. Dat is een rode kring die verschijnt na een tekenbeet, u dient dan direct contact op te nemen met de huisarts. Hoe sneller de behandeling, des te beter is de ziekte in bedwang te houden.

Bestel medicijnen