Symptomen ziekte van Lyme

Het symptoom dat het meest voorkomt bij de ziekte van Lyme is een rode kring rond de plaats van de tekenbeet. Ook wel ‘erythema migrans’ genoemd. De kring kan ook een roze of blauwe kleur bevatten en verschijnt veelal dagen tot weken na een tekenbeet. Echter kan de kring ook pas na enkele maanden ontstaan, waardoor het raadzaam is na een tekenbeet de plek van de beet regelmatig te controleren.

Belangrijk: Maar 50% van de patiënten krijgt een EM uitslag, ofwel een rode kring rondom de tekenbeet. Dat wil niet zeggen dat de overige 50% niet besmet is met het Borrelia virus en dus niet de ziekte van Lyme heeft opgelopen. Ook zonder EM uitslag kan een patiënt zijn besmet.

De kring die rond de tekenbeet ontstaat begint vaakl met een rode vlek en wordt langzaam een kring rondom de tekenbeet. Er zijn ook gevallen bekend waarbij iemand besmet is geraakt met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, zonder dat er een rode kring ontstond.

Klachten die optreden

De Borrelia bacterie tast vooral het zenufweefsel, huid, hart en gewrichten aan. In eerste instantie zullen griepverschijnselen optreden of ontstaat er een zwelling van de tepel of oorlel. Deze verschijnselen ontstaan vaak pas na 3 maanden.

Indien de ziekte niet wordt ontdekt kunnen zich hevigere klachten ontstaan, zoals gewrichtsklachten, huidklachten, hartklachten of neurologische klachten. Dit verschilt per persoon, zenuwaandoeningen zijn de meest geziene klachten. Dit kenmerkt zich door pijn in de zenuwen of uitval van zenuwen op diverse plaatsen in het lijf. Voorbeelden zijn pijn of krachtverlies in armen of benen of verlamming van de spieren in het gezicht. Ook hartritmestoornissen, huidaandoeningen en gewrichtsklachten zijn symptomen bij de ziekte van Lyme.

Checklist lymeziekte

De symptomen ziekte van Lyme zijn divers en daarom is de lymeziekte ook moeilijk te herkennen. Hieronder een lijst met mogelijke klachten:

syptomen bij de ziekte van Lyme

1. Een rode kring rondom de tekenbeet
2. Koorts
3. Overgevoelig voor geluiden
4. Onverklaarbare koude rillingen
5. Onverklaarbare transpiratie, nachtelijke zweetaanvallen
6. Ernstige vermoeidheid
7. Concentratieproblemen
8. Verlies van eetlust
9. Hoofdpijn
10. Slaapproblemen
11. Hoesten en kort ademen
12. Spraakproblemen, zoals stotteren
13. Pijn in de onderbuik
14. Kramp in de spieren
15. Hartritmestoornissen of hartkloppingen
16. Pijn in de ribben of borstkas
17. Zwellingen of pijn in gewrichten
18. Zwellingen rond de ogen
(Bron lymenet nederland)

Herkenbare klachten?

Iedereen heeft wel eens last gehad van één van bovenstaande symptomen, waardoor er niet vaak aan de ziekte van Lyme wordt gedacht. De bovengenoemde tekenbeet symptomen komen bijvoorbeeld ook voor bij griep en andere infecties en is daarom moeilijk te constateren. Indien u twijfelt of u de ziekte van Lyme heeft kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. De huisarts kan u op de ziekte van Lyme laten testen. Er zijn veelal diverse testen nodig om de ziekte van Lyme met zekerheid te kunnen vaststellen.

Wondroos of EM uitslag?

Een tekenbeet herkennen is soms lastig, de EM uitslag kan ook verward worden met wondroos. Wondroos kenmerkt zich ook door een rode vlek/plek, maar wordt uiteraard niet veroorzaakt door een teek. Neem bij twijfel contact op met de arts. Het klinkt vreemd, maar het kan voorkomen omdat de klachten (alleen na de beet) overeenkomen.

Bestel medicijnen