Lyme test

Op dit moment is er nog geen geschikte Lyme test die u thuis kunt uitvoeren. In de loop der jaren zijn er veel soorten Lyme test varianten op de markt geweest. Allemaal bleken ze op termijn niet waterdicht. Om die reden zijn de meeste tests ook weer van de markt verdwenen.

Diverse verenigingen en organisaties maken zich hard voor de ontwikkeling van een goede Lyme test. Tot op heden is die er nog niet. In de toekomst is het mogelijk weer een mogelijkheid om de onzekerheid weg te kunnen nemen.

testen van de ziekte van LymeHuisarts

Het is natuurlijk ook mogelijk een bezoek te brengen aan de huisarts. De huisarts zal op basis van uw klachten en verhaal de keuze maken om u wel of niet te laten testen op de ziekte van Lyme. Benadruk wel duidelijk dat u denkt last te hebben van de ziekte van Lyme, want er worden jaarlijks veel patiënten weer naar huis gestuurd terwijl zij wel degelijk het Borrelia bacterie hadden opgelopen.

Deze Lyme test is over het algemeen veel nauwkeuriger dan de zelftests, die ook alweer vrijwel allemaal van de markt zijn gehaald. Om die reden is het raadzaam bij twijfel een bezoek te brengen aan de huisarts. Hoe sneller, des te beter. Nogmaals, benadruk bij een bezoek aan de huisarts dat je jezelf wilt laten testen op de ziekte van Lyme. Jaarlijks worden nog steeds mensen naar huis gestuurd die wel degelijk de ziekte van Lyme hebben opgelopen.

Niet alle teken zijn besmet

De ziekte van Lyme, of lymeziekte, wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia. Een teek kan deze bacterie met zich meebrengen en is een iedale taxi voor de bacterie. Gelukkig zijn niet alle teken besmet met de ziekte, dus een tekenbeet staat niet tot de ziekte van Lyme maar geeft wel kans op de lymeziekte.

Met behulp van een tekentest bij uw huisarts kan er worden nagegaan of je inderdaad bent besmet met de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Het is in ieder geval belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen en de datum van de beet te noteren. De kans op besmetting na een beet neemt met het uur toe.

Preventie

Lyme wordt veroorzaakt door geïnfecteerde teken. Deze geïnfecteerde teken zitten vaak bij elkaar, omdat zij vaak elkaar besmetten met de bacterie. Als na een wandeling een tekenbeet wordt geconstateerd is het aan te raden om de volgende keer een andere route te nemen. Dit is ook aangeraden als bij de hond een tekenbeet wordt veroorzaakt. Honden spelen vaak in het bos, en rennen daarbij door veel struiken en bosjes. Het is aangeraden om de volgende keer als de hond wordt uitgelaten een totaal andere route te nemen. Met deze oplossingen is de kans op een tekenbeet kleiner.

Daarnaast is het belangrijk om zeer voorzichtig te zijn met bloed van andere mensen. Denk hierbij aan gebruikte injectienaalden, of bloedtransfusies. Daarnaast is het ook verstandig om veilige geslachtsgemeenschap te hebben.

Bestel medicijnen