De teek

Er zijn wereldwijd veel soorten teken, die een orde vormen van geleedpotige parasieten. Ondanks dat de precieze relatie onduidelijk is, zijn teken nauw verwant aan de mijten. Teken leven van het bloed van gewervelde dieren, gastheren genoemd, en zijn na de steekmuggen de belangrijkste verspreiders van biologische ziektes. De bekendste Europese teek is de schapenteek en is onder andere verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme.

teekTeken beginnen als larve, waarna ze zich in twee stadia ontwikkelen tot nimf en daarna tot volwassen teek. De teek heeft voor ieder stadium een nieuwe gastheer, gewerveld dier of mens, nodig om zich te ontwikkelen. Ofwel, om als teek van larve tot nimf te groeien moet de teek minimaal bij één gewerveld dier of mens bloed hebben gezogen. Indien een teek bloed heeft gezogen bij een gewerveld dier of mens dat besmet is met de Borrelia bacterie zal de teek besmet raken. Opmerkelijk is overigens dat de teek uit de eitjes verschijnt met 6 poten en pas in het volgende stadium, nimf, twee poten extra ontwikkeld.

Larven en nimfen halen het bloed voornamelijk bij kleine zoogdieren, als muizen en egels. Volwassen teken, en dan voornamelijk volwassen vrouwtjes, hebben grotere dieren nodig om eitjes te kunnen produceren. Voorbeelden zijn herten, wilde zwijnen en paarden. In de mastjaren, jaren met veel beukennootjes en eikels, neemt het aantal teken toe. Daarnaast kan het aantal teken toenemen bij het uitblijven van strenge winters.

Ziektes door tekenbeet

Teken kunnen ernstige ziektes met zich meebrengen. De vier belangrijkste en gevaarlijkste ziektes die wereldwijd door teken overgebracht kunnen worden zijn:
- Ziekte van Lyme.
- Vormen van hersenontsteking, namelijk Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME) en Russian spring-summer encephalitis (RSSE). Tegen deze ziekte kan gevaccineerd worden, maar er zijn nog geen teken in Nederland ontdekt met dit virus.
- Ehrlichiosis, tot zover bekend komt de ziekte in Nederland nauwelijks voor. Er zijn tot dusver drie gevallen bekend, waarbij een hond was geïnfecteerd.
- Tekenbeetkoorts, ook wel Fièvre boutonneuse. Deze ziekte wordt overgedragen door de teek Rhipicephalus sanguineus en komt voor in Zuid-Europa. Deze teek staat ook wel bekend als een hondenteek.

Teek herkennen

Net als spinachtigen hebben teken, na het stadium nimf, acht poten, maar onderscheiden zich van de spinachtigen omdat ze geen duidelijke scheiding hebben van kopborststuk en achterlijf. Teken kunnen worden verward met luisvliegen, omdat ook de luisvliegen net als teken in volume kunnen toenemen door de rekbare huid na een bloedmaaltijd. Daarnaast zijn luisvliegen zo goed als vleugelloos.

Bij twijfel over een tekenbeet is het raadzaam een bezoek te brengen aan de huisarts. De huisarts zal de tekenbeet herkennen en de wond of parasiet laten onderzoeken op bacteriën, waardoor de kans op ziektes wordt verkleind.

Bestel medicijnen